Je hebt een bidmanager nodig als er gemiddeld minder dan 2 tenders, RFP’s of aanbestedingen (alle soorten bids)  per maand lopen.

Dit antwoord geldt voor bedrijven die een orderwaarde (Sales Order Value, eenmalige kosten + maandelijkse kosten * termijn) van tussen € 100.000 en € 2.000.000 euro per bid hebben. Heb je een lagere gemiddelde orderwaarde, dan verdubbel je het aantal bids per € 25.000 minder. Heb je een hogere order waarde, dan geldt dat een bidmanager bij 1 per kwartaal al van grote toegevoegde waarde is.

De redenatie achter deze calculatie is heel eenvoudig. De orderwaarde is een goede indicatie van de complexiteit van bids. Hoe hoger de waarde van een contract, hoe meer eisen en vragen klanten stellen. En meer eisen betekent meer werk voor je bidmanager. Zelfs de inkoop van paperclips vereist veel vragen als dat heel veel paperclips zijn. Het gaat dan om veel geld.

De doorlooptijd van een bid is dan ook langer. Vergis je niet, een bidmanager zijn of haar taken stoppen niet bij het indienen van de documenten. Meer over het bid management proces lees je hier: Het proces van een bid beantwoording. Hoe langer de doorlooptijd, hoe langer iemand er dus mee bezig is. Een bid loopt al snel 3 maanden. Dat betekent dat je een bidmanager nodig hebt als er iedere 6 weken een nieuwe op je bureau landt.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een tussenvorm. Bid Management is een vak en dat betekent dat er ook veel specialisten in te huren zijn voor bidmanager taken. Ook hier heb je generalisten en hyperspecialisten. Het uurtarief verschilt sterk. De minder ervaren bidmanager zal uitgaan van ongeveer € 80,- per uur en de echte senior bidmaanger met specialistische ervaring kost al snel € 150,- per uur. En het aantal uren voor een bid is natuurlijk ook nog eens stevig. Wil je een bid perse winnen of wil je flinke stappen voorwaarts maken in het winnen van bids, dan is het inhuren van een specialiste bidmanager een perfecte eerste stap. Nog voordat je een bidmanager in dienst neemt. Ze zorgen niet alleen dat een groot deel van het bid management wordt gedaan. Ze leveren ook nog eens waardevolle input op voor jouw eigen bid proces en inhoudelijke stukken.

Pro tip RFP leer van de pro
Pro tip RFP meer van de pro mobile 2

Jij bent geen techie. Toch?
Salesleider – dat ben je

Maar ook jij weet: de strijd om de harten van je klanten te winnen gebeurt tegenwoordig op het digitale veld. Weet je wie die strijd wint? De bedrijven die tech en tools inzetten om hun marketing en sales te doen. Die zijn 5x zo succesvol als hun analoge concurrenten. No Joke, 5x.

Winnen? Dat willen we allemaal.

Het uitkiezen, implementeren en de adoptie van die tech stack? Dat wil niemand. Behalve wij. Wij, Stryfes, helpen bedrijven om meer sales binnen te halen in minder tijd. Alles dankzij sales tools en tech. Is dat wat je wilt? Neem dan vrijblijvend contact op.

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties?

Ontvang onze laatste alerts direct in jouw mailbox.