Hoeveel vragen je stelt in een RFP of aanbesteding verschilt per markt, omvang van het contract en per soort bid. Bij aanbestedingen stellen leveranciers vaak veel meer vragen dan bij RFP’s. Dat komt door de strenge wetgeving. Het stellen van vragen is dan nodig om de juridische kaders duidelijk te krijgen. Bij RFP’s zijn het er vaak veel minder omdat die noodzaak ontbreekt.
Bedenk je goed dat het stellen van vragen bijna altijd wordt aangemoedigd, maar dat het beantwoorden ervan vaak heel veel tijd kost. Hoe meer vragen je stelt, hoe langer het duurt voordat er goede antwoorden komen of dat men ervoor kiest om slechts hele korte antwoorden te geven.
Stel dus alleen vragen die strikt noodzakelijk zijn om een bid te kunnen beantwoorden en redelijk zeker te zijn dat je de juridische kaders snapt. Leidende vragen die jouw dienstverlening of product in een beter daglicht zetten zijn niet alleen vervelend voor de klant, ze tippen ook nog eens je concurrent. Die krijgt namelijk ook de antwoorden te zien.
Wil je meer weten over bids? Hieronder elke links naar artikelen: