Vrijdag 17 juli vond het Commercieel Debat “hoe ons brein ons bedrijf te gronde richt in onzekere tijden” plaats. We gaven daarin drie tips hoe je sterker uit deze crisis kan komen (benieuwd naar de tips? Je vindt ze in het artikel: 3 Tips hoe bestuurders kunnen inspelen op veranderende marktbehoefte). Om deze drie tips ook in jouw organisatie toe te passen geeft Stryfes in een serie artikelen je praktische handvaten. In dit derde artikel gaan we in de tip: Richt je op innovatie. Kijk waar je disruptie kunt toepassen.

De andere 2 artikelen van deze drieluik vind je hier:

Disruptie is geen buzzword

Het woord ‘disruptie” is de afgelopen jaren al vaak voorbijgekomen. Met partijen als Netflix, Amazon en Uber als voorbeeld. In de B2C-markt hebben dit soort partijen al voor flink wat verschuivingen gezorgd ten koste van de gevestigde orde. Ook in de B2B markt is een verschuiving aanstaande. Valtech schreef er een interessant en inspirerend artikel over, lees het artikel hier. Ergens in de komende tijd zal je in beweging moeten komen, omdat anders een andere partij in je markt het voortouw neemt.

Iedereen doet meer van hetzelfde

Maar jij kan ook die partij zijn. Juist nu. Gek genoeg is dat niet wat je concurrenten doen. Vrijwel iedereen is nu harder aan het rennen. Meer van hetzelfde aan het doen. Dat het niet erg effectief is, geeft niet. Hard werken om de cijfers op niveau te houden is nu de norm. Het kan ook anders. Zet juist nu een of twee van je verkopers in om na te denken over hoe je bedrijf zijn diensten zou aanbieden als het geen historie zou hebben. Wat zou het ideale model zijn voor de kopers in jouw markt als we helemaal vanaf nul zouden beginnen. Wat als je nu de markt zou betreden.

Drie brainstorms, drie modellen

Hoe je dat doet? Veel mensen denken nu dat dit een enorm lang proces is. De weg naar innovatie kan inderdaad lang zijn, maar het begint met de eerste stap. Stryfes adviseert om drie relatief korte brainstorms te organiseren. Dat kan ook digitaal. In drie keer twee uur buig je je over de vraag: Hoe zou mijn bedrijf zijn diensten aanbieden als we nu de markt betreden. Optimaal gebruik van de beschikbare technologie is een randvoorwaarde, net als dat de klant het vertrekpunt is.

1. Het Design Thinking model helpt om kaders te scheppen voor hoe je het vraagstuk tackelt. Het scheidt namelijk kansen en problemen.

Stryfes - Design Thinking

2. Het denken vanuit een Customer Journey verzekert je van een klantgerichte werkwijze. Hoe zorg je dat een klant je kan vinden en vervolgens ook bij je blijft.

Stryfes - Customer Journey

3. Het Business Model Canvas (Wikipedia) helpt om alle kanten van je bedrijf onder de loep te nemen. Drie modellen die verschillende kanten belichten.

Stryfes - Business Model Canvas

Aan het eind van de drie sessies heb je waarschijnlijk meerdere goede ideeën. Werk er twee uit om te komen tot een <strong>Minimal Viable Product</strong> (MVP) en ga er mee aan de slag.

Juist nu!

De Corona Crisis is de uitgelezen kans om disruptief te zijn. Niemand weet immers hoe de wereld er over een tijd uit ziet. Zoals Abraham Lincoln zei: The best way to predict the future is to create it.

Wil je eens sparren over disruptie binnen jouw bedrijf. Maak een afspraak met een Sales Strategist via onderstaand formulier.

Hanneke Vogels - Sales Strategist - Helpen

Sales Strategist

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties?

Ontvang onze laatste alerts direct in jouw mailbox.