In 2021 staan de investeringen van bedrijven nog steeds onder druk en barst het gevecht om de zakelijke koper pas echt los. Maar die wil liever niet praten met een verkoper totdat hij bereidt is tot koop. Het gevecht om de zakelijke koper win je dus niet met videobellen. Bedrijven moeten dus verder kijken dan videobellen en een CRM pakket. Dat kan alleen met een digitale commerciële strategie én implementatie.

Kopers willen helemaal niet praten met verkopers

De verwachting voor 2021 is dat de zakelijke investeringen, net als in 2020, krimpen (bron: ING Outlook).

Macrobond, *ramingen ING Economisch Bureau

Nu het vet van de botten is voor veel bedrijven, barst het gevecht om de koper komend jaar pas echt los. Tegelijkertijd willen de zakelijke kopers pas met een verkoper in gesprek als zij bereid zijn tot een koop. Het gevecht om de koper win je dus niet met videobellen.

Grote bureaus als Forrester, Gartner en Salesforce publiceerden meerdere onderzoeken die aantonen dat de koper in hoge mate digitaal bedient wil worden. Maar nog niet alle bedrijven zijn daar klaar voor. Zij gebruiken nog geen 25% van de beschikbare technologie, publiceerde SalesForce in haar State of Sales report.

Digitaal maakt verkoop effectiever en efficiënter

Dat komt omdat bedrijven moeite hebben hun commerciële activiteiten te digitaliseren. Je kopers digitaal bedienen is meer dan alleen videobellen, maar het overzicht van alle onderdelen mist. Stryfes heeft daarom het Sales Digitalisation Framework gepubliceerd. Hierin zijn alle facetten van de digitale mogelijkheden voor het effectiever en efficiënter maken van het verkoopproces zijn opgenomen. Het bestaat uit vier onderdelen: Customer Facing, Seller Support Process, Administrative Handling en Analytics. Stryfes gebruikt dit framework zelf in haar advies- en verandertrajecten. Veel klanten vonden het een handige tool en gebruiken het inmiddels ook zelf.

5x beter dan de concurrent

We zien al een langere tijd dat bedrijven, die technologie op de juiste manier inzetten in sales, 5x beter presteren dan hun concurrenten die dat niet doen. Maar nu is de noodzaak wel heel hoog. Bedrijven hebben hulp nodig om de stap te zetten. Overzicht in het woud van software biedt houvast voor het management. Stryfes kan niet alle bedrijven tegelijkertijd helpen om sales te digitaliseren, maar we vinden wel dat iedereen de kans moet hebben om een flinke stap voorwaarts te maken. Daarom publiceerden we het framework en kan iedereen het vrij gebruiken.

Begin simpel is de belangrijkste tip

Veel bedrijven hebben, ondanks de complexe situatie, stevige ambities. Om die waar te maken, moet de omzet in bijna alle gevallen groeien. De tip van Stryfes is om te kijken naar de simpel toe te passen software om op korte termijn voordeel te halen uit de digitalisatie. Je kan bijvoorbeeld al een grote stap maken door je marketing en salestools met elkaar te laten communiceren. Dit zorgt voor snelle herkenning van mogelijk nieuwe klanten. In slechts een paar weken te implementeren. Begin simpel. Het klinkt zo logisch, maar weinig bedrijven doen dat in hun digitalisatie.
Toch pluk je daar in 2021 al de vruchten van.

Jij bent een salesleider, geen techie, toch?

We realiseren ons dat je een salesleider bent en niet per se thuis in de wereld van tech. Maar de strijd om het hart van de klant vindt tegenwoordig grotendeels digitaal plaats. Bedrijven die op de juiste manier technologie toepassen in hun marketing en sales, zijn 5x succesvoller dan hun peers die dat niet doen. Winnen willen we allemaal, toch? En dat doe je digitaal. Maar dat gevecht hoef je niet alleen te voeren. Stryfes is gespecialiseerd in het toepassen van technologie in het commercieel domein. We helpen iedereen graag door regelmatig te publiceren over dit onderwerp. Heb je een specifieke vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Hanneke Vogels - Sales Strategist - Helpen

Sales Strategist

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties?

Ontvang onze laatste alerts direct in jouw mailbox.