De noodzaak voor een effectief en efficiënt salesapparaat is daarmee evident. Het bereiken van een groei die groter is dan dat van de markt, is alleen niet eenvoudig, wanneer je dat moet doen terwijl je de kosten laag houdt. Of het verlagen van de kosten terwijl je de procentuele omzetgroei handhaaft lijkt ook een onmogelijke taak. Een manier om dit te realiseren is door de inzet van technologie.

Efficiëntie

Het op de juiste manier toepassen van technologie levert het antwoord. Zo is technologie, mits op de juiste manier ingezet, goedkoper en sneller op de lange termijn dan mankracht. Hoeveel medewerkers in jouw organisatie voeren nog data in die iemand anders al in een ander systeem heeft gezet? Het automatiseren en digitaliseren van commerciële taken zorgen voor een efficiënter salesapparaat. Denk je maar eens in hoeveel je bespaart als de offertes die jouw bedrijf verstuurd met de helft van de inspanning en in de helft van de tijd de deur uit gaat.

Effectiviteit

Aan de kant van effectiviteit levert digitalisatie ook een verschuiving. En niet alleen in conversieratio’s. De basis voor de effectiviteit onder invloed van technologie ligt in een andere mindset ten aanzien van leads en opportunities. De meest fundamentele verschuiving bevindt zich diep in de overtuiging van sales dat je urgentie bij een klant moet creëren om een verkoop te realiseren. Op het oog heel logisch, want zonder een echte noodzaak geeft een zakelijke koper geen geld uit. Maar gek genoeg, is het creëren van die urgentie de oorzaak van alle opgeblazen funnels. Alsof verkopers in staat zijn om een groep beslissers even te vertellen dat hun bedrijf ten gronde gaat als ze niet kopen. Nog afgezien van het feit dat niemand die verkoper gelooft, is het belachelijk om te denken dat je überhaupt in staat zou zijn om een groep beslissers te vertellen dat ze hun bedrijf niet goed leiden. De grootste toegevoegde waarde van technologie is, is dat je de zakelijke koper in zijn waarde kan laten en je alleen richt op de koper die ook daadwerkelijk de urgentie heeft om te kopen. Je hoeft niet langer achter cases aan die eigenlijk niet levensvatbaar zijn. Marketing zorgt voor zoveel mogelijk waardevolle contacten op te korte en lange termijn. Technologie zorgt dat je geïnteresseerden op de lange termijn bedient met waardevolle informatie zodat ze later bij je terug komen en die kopers die echt genegen zijn tot koop over te gaan tot in perfectie kan begeleiden bij zijn aankoop.

New era of sales is digital

Dus “the new era of sales is digital”. Daar begonnen we mee. En dan nu hoe de hamvraag: hoe doe je dat? Want digitaliseren van sales is meer dan een CRM pakket en veel meer dan videobellen. Dat antwoord vind je in het Sales Digitalisation Framework.

In het kort kunnen we je alvast vertellen dat de aanpak per bedrijf anders is. Jouw bedrijf en de markt waarin het opereert zijn in die combinatie uniek. Onze tip is om klein te beginnen. Begin met iets dat je eenvoudig toe kan passen en niet veel verandering vraagt van je mensen. Koppel eens een aantal databases aan elkaar zodat handwerk verminderd. Of voeg een tool toe voor Sales waardoor ze makkelijker in zien wat hun klant nodig heeft. En ga vandaar uit verder.

Wil je een onafhankelijke blik op digitalisatie in Sales in jouw bedrijf, boek een afspraak met Stryfes via onderstaande knop.

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties?

Ontvang onze laatste alerts direct in jouw mailbox.