Other Industry Inspiration: Sterker uit de crisis by Rituals

In juli deed Stryfes een webinar over hoe je sterker uit de crisis komt. De essentie was toen: kom in beweging. Sindsdien houdt Stryfes het nieuws in de gaten. Het zou immers wel even duren voordat de eerste berichten over het aanpassen naar een nieuwe werkelijkheid naar buiten zouden komen. Langzaam druppelen de eerste inspirerende cases van outperformers naar buiten. Vandaag de eerste industry inspiration.

Rituals in de media

Op 19 oktober publiceerde NU.nl een interview met Raymond Cloosterman, CEO van Rituals. Met een lekker pakkende titel: “Het was de vraag of we de kerst zouden halen” en dus bijna gekaderd in het negatieve, blijkt in het artikel een heel ander beeld te ontstaan. Rituals komt sterker uit de crisis.

Nu vinden we het ongelooflijk interessant om daadwerkelijk te zien wat de resultaten zijn waar men op uitkomt, maar daarvoor zullen we moeten wachten tot de publicatie van het jaarverslag. Nu is het vooral de vraag: wat zijn de stappen die gezet zijn om sterker uit de crisis te komen? Voor Stryfes vallen twee zaken op die echt ingegeven zijn door de tijdsgeest van 2020.

1. Online moet beter zijn dan offline

Het artikel op NU vermeld: “Meer inzetten op de onlineverkoop is onderdeel van de nieuwe strategie van Rituals, die werd ingegeven door de coronacrisis. Zo zullen de zeshonderd nieuwe producten die in het House of Rituals komen te liggen, behalve daar in eerste instantie alleen maar online te krijgen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om parfums die mensen zelf kunnen samenstellen en luxe bed- en badtextiel.”

Rituals is inmiddels een gevestigd merk waar klanten naar op zoek gaan. Maar men beseft zich ook, dat het in deze bijzondere tijden, heel lastig is om een enorme groei in de fysieke winkels door te maken. Door in inzet van een stevige online strategie weet Rituals de klant naar haar online winkel te trekken.  En door de inzet van exclusiviteit en personalisatie laat de online winkel extra omzet zien.

Learnings voor een B2B omgeving: Kijk hoe je andere communicatie- en verkoopkanalen nog aantrekkelijker kan maken dan de standaardwijze van communicatie met jouw prospect. Het gaat niet alleen om op het communicatiemiddel van vandaag actief te zijn, maar ook om het communicatiemiddel van morgen alvast te verkennen. Alleen op die manier wordt je een outperformer.

2. Altijd succesvolle werkwijze is ineens knelpunt

Een andere toevoeging staat in het artikel: “Er komen waar mogelijk fast shopping lanes in de winkels, zodat klanten die weten wat ze willen, snel geholpen kunnen worden. De webshop is achter de schermen ook op oorlogssterkte.”

Stryfes - Fast lane

Slim! Ze lossen de nieuwe knelpunten in hun normale werkwijze op. Waar we voor maart 2020 uitgebreid de tijd namen om te shoppen, willen we nu sneller de winkel uit. Voor winkels is dit ook verstandig. Er mogen immers maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkel zijn. Een snellere doorstroom zorgt voor minder uitval en meer omzet.  Dit is natuurlijk echt voor retail van toepassing.

B2B learning: Maar als je het zou toepassen op een B2B omgeving is de vraag: wat wil onze klant nu anders? Waar leveren de huidige Covid-19 regels een andere wens op? Hoe kan ik in deze wens voorzien? Door over deze wens na te denken, wordt je straks de outperformer.

Van inspiratie naar actie

De geschiedenis van Rituals lijkt wel een sprookje. Er zijn al meerdere artikelen over geschreven in de afgelopen jaren. Men bestaat inmiddels 20 jaar. Pas na 6 jaar werd er een bescheiden winst genoteerd. Dit jaar halen ze net de € 1 miljard niet. Met recht een outperformer! Lezend over de CEO van Rituals, Raymond Cloosterman kan je maar 1 conclusie trekken: committed to growth. Hij is de afgelopen jaren in staat geweest om in een zeer concurrerende markt zijn positie te pakken en het hart van de klant te winnen. Door nieuwe afzetkanalen (kerstpakketten en via hotels) aan te boren en een strikte merkbeleving te handhaven.

Maar hoe ga je van inspiratie naar daadwerkelijk actie binnen jouw bedrijf? Hoe vind je de juiste positie en strategie om jouw markt te veroveren? Radicale groei was nog nooit zo eenvoudig. Stryfes helpt jouw bedrijf in drie stappen (Analyse, Battle Plan & Joint Action) radicale groei te realiseren. Become a outperformer! Boek een kennismakingsgesprek met een van onze Sales Strategists via onderstaande knop.

Hanneke Vogels - Sales Strategist - Helpen

Sales Strategist

Waar kan ik je mee helpen?

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties?

Ontvang onze laatste alerts direct in jouw mailbox.