Hoe zorg je dat iedereen de standaard offerte gebruikt? En dat hij op de juiste manier tot stand komt? Wil je juist weten hoe je winnende offertes kunnen schrijven? Kijk naar ons artikel: Winnende offertes schrijven.

Hanneke Vogels - Sales Strategist - Helpen

Sales Strategist

Waar kan ik je mee helpen?

1: Juiste informatie beschikbaar

In een offerte maak je een match tussen de behoefte of probleem van de klant en jouw oplossing. Voordat je een offerte kan schrijven, moet je dus weten wat het probleem van de klant is en welke voorwaarden hij bereidt is om te accepteren voor de oplossing.

Bepaal wat nodig is om een goede offerte te maken. Wat moet je weten van de klant. Formuleer daar vragen voor en leg de antwoorden vast in CRM.

2: Juiste mensen beschikbaar

Vaak werken meerdere mensen mee aan een offerte. Dit zijn lang niet altijd mensen die actief in een verkoopproces zitten met de klant, maar werk op de achtergrond doen. In veel gevallen, zeker in complexere B2B Sales trajecten duurt het soms weken voordat een offerte geschreven gaat worden. Als je wil dat de mensen die mee moeten werken tijd beschikbaar hebben in hun agenda, zorg dat voor goede reporting over welk werk er aan komt. Vaak biedt een rapportage van een deel van de funnel een mooi inzicht voor hen.

Vind je het lastig om zo’n report te maken?
Lees hier dan het stappenplan.

3: Afstemming over de inhoud

In veel organisaties moet een offerte een goedkeuringsproces door voordat deze verstuurd mag worden aan de klant. Dat kost tijd. Als je weet dat jouw aanbieding vraagtekens met zich mee gaat brengen, zorg dan dat de mensen uit de goedkeuringscommissie al op de hoogte zijn van de inhoud voordat je deze aanbiedt. Neem hen mee in het totstandkomingsproces van de aanbieding en licht hen in wanneer je verwacht dat de goedkeuring moet plaatsvinden.

Zo kost het goedkeuringsproces nauwelijks tijd en weet je in een eerder stadium waar bottlenecks zitten.

Conclusie

Een strak offerte proces gaat dus om drie stappen. Combineer de juiste informatie met de juist mensen en vind afstemming over de inhoud. Vind je het lastig om hier mee te beginnen? Maak een vrijblijvende afspraak met één van onze Sales Strategisten. Zij hebben dergelijke processen al vaker geïmplementeerd bij klanten en kunnen je helpen om de eerste stappen te zetten. 

Wil je meer lezen over goede offertes? Hieronder een aantal artikelen:

Jij bent geen techie. Toch?
Salesleider – dat ben je

Maar ook jij weet: de strijd om de harten van je klanten te winnen gebeurt tegenwoordig op het digitale veld. Weet je wie die strijd wint? De bedrijven die tech en tools inzetten om hun marketing en sales te doen. Die zijn 5x zo succesvol als hun analoge concurrenten. No Joke, 5x.

Winnen? Dat willen we allemaal.

Het uitkiezen, implementeren en de adoptie van die tech stack? Dat wil niemand. Behalve wij. Wij, Stryfes, helpen bedrijven om meer sales binnen te halen in minder tijd. Alles dankzij sales tools en tech. Is dat wat je wilt? Neem dan vrijblijvend contact op.

Wil je op de hoogte blijven van onze publicaties?

Ontvang onze laatste alerts direct in jouw mailbox.